“Proiectul nostru nu face altceva decât să împrumute din felul de a fi al locului unde urmează să fie construit. Strada Rondă se află în partea de est a Bucureștiului, în zona Matei Voievod, biserica Popa Nan și este una foarte valoroasă, de patrimoniu.
Înțelept este, așadar, să admitem „constrângerea” pe care felul locuirii, cum anume tradițional se locuiește aici, discret, încearcă s-o transmită proiectului nostru. Ea instituie un raport care merită luat în seamă, constituind materia conceptului: un raport între ceea ce se arata către stradă, public, și ceea ce se retrage, rămâne ascuns, partea privată a vieții, intimul locuirii.
Nu mai puțin un raport între ce este <>, ușa mea, sera mea de flori adiacentă intrării și un ceva comun, ceea ce ne adună, locul interior, strada interioară, scările de acces, ceea ce constituie, pretențios spus, întâlnirea și împărtășirea locului cu celălalt au constituit o preocupare constată în găsirea soluției.
Desigur, este vorba și de melancolie aici, dar este una a locului și a ceea ce este denumit patrimoniu, moștenire așadar, și ea nu exclude în nici un fel prospețimea noutății.”
PhD Arh. Florian Stanciu – STARH
RONDA 37 SECTOR 2
URBAN SPACES 6 se găsește la numărul 37 pe strada Ronda, în vecinătatea zonei Popa Nan, loc cu istorie și cantec, fosta mahala a Bucureștiului interbelic.
Ronda este cu siguranță mezinul răsfațat al grupului, un proiect mic, discret dacă-l privești din afară dar unul ce se descoperă fascinant pe măsura ce pătruzi înauntru lăsând în urmă cișmeaua dinspre stradă – gest dăruit comunității, deschizând porți și portițe, poposind pe bănci de piatră sau lemn, traversând cursiva ce ține loc de pridvor comun, coborând pe scări ca niște poteci și intrând în case printre sere pe post de verande.
O comunitate mică de 8 apartamente romantice, înauntru cărora nici un detaliu nu este lăsat la voia întamplării: biblioteca se întinde pe două nivele, scara către etaj nu e doar scară ci veritabilă piesă de mobilier, în care geamul din dreptul lavoarului nu-i pus acolo în așa fel încât după ce îți clătești ochii dimineața să poți privi în lungul străzii departe, către o nouă zi.
Locul de luat masa își recapătă rolul important de odinioară deoarece credem că a lua masa înseamnă mai mult decât a mânca, înseamnă timp prețios petrecut cu cei apropiați, înseamnă întâmplări împartașite în familie pe sfârșit de zi, înseamnă revederi lungi cu prietenii dragi.
Toate Drepturile rezervate @
Urban Spaces
Înscrie-te la newsletter: